شیشه در و پنجره

شیشه مناسب نیازتان را انتخاب کنید

پنجره‌ها و بازشوهای آن از مهم‌ترین بخش‌های بنا محسوب می‌شوند که علاوه بر نقش بی‌بدیلی که در نمای ساختمان ایفا می‌کنند راه اصلی انتقال نور خورشید، گرما، صدا و هوا به فضای ساختمان محسوب می‌شوند. پیشرفت‌های تکنولوژی و دانش به تدریج کوشیده است تا پنجره‌ای با امکانات متعدد تولید کند. شیشه‌ها بخش مهمی از پنجره را تشکیل می‌دهند و امروزه تنوع محصولات شیشه ، تلاشی است برای پاسخگویی به نیاز خانه‌ها و ساختمان‌های امروزه برای کنترل نور خانه، کاهش آلودگی‌های صوتی، ایمنی و مدیریت مصرف انرژی در ساختمان. این نوشتار تلاش دارد تا شما را با انواع شیشه‌ها و امکاناتشان آشنا سازد تا بتوانید بهترین شیشه  را با توجه به نیاز و امکاناتتان انتخاب کنید.

شرکت چهلستون در تولید پنجره‌هایش از  انواع شیشه‌های ساده، مشجر، رفلکس و رنگی استفاده می‌کند که هر کدام از این انواع می‌توانند در ضخامت‌ها و رنگ‌بندی‌های مختلف در شیشه‌های ساده، شیشه سکوریت و شیشه لمینیت به صورت تک‌جداره، دو جداره و سه جداره به کار رود. به طور معمول ضخامت شیشه‌های موجود در بازار بین ۲ تا ۲۰ میلیمتر است هرچند عمده شیشه‌های در و پنجره شامل شیشه‌های ۴-۵ و ۶ میلیمتری ، شیشه‌های سکوریت ۶-۸ و ۱۰ و لمینیت ۱۲ میلیمتری است. در این مقاله بیشتر با ویژگی‌های انواع شیشه‌ها آشنا خواهید شد.

شیشه دوجداره و سه جداره

شیشه مشجر

شیشه رفلکس

شیشه رنگی

شیشه سکوریت

شیشه لمینت

شیشه‌های «دوجداره» و «سه‌جداره»

ویژگی مهم شیشه‌های چندجداره، عایق بودن شیشه‌هاست. در ساختار شیشه‌های دوجداره و چندجداره دو یا چند لایه شیشه توسط یک پروفیل آلومینیومی به نام اسپیسر از هم فاصله می‌گیرد و توسط چسب‌هایی مخصوص داخل فریم به هم چسبیده می‌شوند. این فضا بوسیله مواد رطوبت‌گیر(سلیکاژل) پر شده، خشک و  فضای داخلی بین دو شیشه  با یا یک گاز بی اثر( مانند آرگون ) پر می‌شود.

شیشه سکوریت

سکوریت کردن شیشه فرایندی است که طی آن شیشه تحت حرارت تا نقطه نرم شدن شیشه قرار می‌گیرد و به دنبال آن به سرعت، دو طرف شیشه تحت حرارت جریان هوای سرد قرار می‌گیرد این فرایند استحکام شیشه را افزایش می‌دهد. استفاده از این شیشه برای مکان‌هایی با ابعاد بزرگتر از دو و نیم متر مربع، نمای ساختمان‌ها، نرده‌ها، مکان‌های بهداشتی و اماکن عمومی توصیه می‌شود.

مزایای شیشه سکوریت

ایمنی: فرایند سکوریت کردن، الگوی شکست شیشه را تغییر می‌دهد و در صورت شکسته شدن، شیشه به قطعات کوچکی تبدیل می‌شود که برندگی شیشه‌های عادی را ندارد. بنابراین در هنگام زلزله و طوفان احتما خسارت‌های جانی و مالی را کاهش می‌دهد.

مقاومت حرارتی: شیشه سکوریت مقاومت حرارتی بالاتری نسبت به شیشه های معمولی دارد و قادر است ۳ برابر بیشتر از شیشه‌های معمولی حرارت را تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد تحمل کند.

مقاومت مکانیکی: شیشه سکوریت ۴ تا ۵ برابر قوی‌تر از یک شیشه معمولی است.

  • توجه: سکوریت کردن شیشه هیچ تاثیری در عایق حرارتی و صوتی کردن شیشه ندارد.

شیشه‌های رفلکس یا بازتابی

شیشه رفلکس که به اصطلاح بازتابی و انعکاسی هم خوانده می‌شود محصولی است که در آن سطح شیشه با یک پوشش منعکس کننده نور و حرارت پوشانده می‌شود . این شیشه‌ها نور خورشید را منعکس می‌کنند بنابراین در کاهش حرارت و نور عبوری از پنجره موثرند. در روز به دلیل این انعکاس فضای بیرونی شیشه تصویری آیینه‌ای دارد ولی از داخل شیشه کاملا شفاف خواهد بود این پدیده در شب‌ها برعکس عمل خواهد کرد.

مزایای شیشه رفلکس

زیبایی: تنوع رنگ در کنار نمای زیبایی که این نوع شیشه به پنجره می‌بخشد از جمله ویژگی‌های این نوع شیشه محسوب می‌شود.

حفظ حریم شخصی در طول روز: به دلیل قابلیت انعکاسی بودن این شیشه  در طول روز، بدون نصب پرده و کرکره امکان حفظ حریم خصوصی برای ساکنان ساختمان وجود دارد.

کاهش انتقال گرما و نور: با توجه به ویژگی بازتاب نور در این نوع شیشه. گرما و نور کمتر وارد ساختمان می‌شود بنابراین در مناطقی که  دما و نور شدید در طول سال آزار دهنده است، استفاده از این شیشه گزینه خوبی برای کاهش انتقال گرما و نور از بیرون ساختمان ومی‌تواند گامی برای کنترل و مدیریت مصرف انرژی  در ساختمان محسوب شود.

شیشه لمینیت

شیشه لمینیت محصولی است که از ترکیب دو یا چند لایه شیشه ساخته می‌شود که میانشان چند لایه پلیمری قرار می‌گیرد و تحت فشار و حرارت تبدیل به یک شیشه یکپارچه می‌شود.

امتیازات شیشه لمینیت

امنیت: شیشه لمینیت به علت چسبندگی قوی بین قطعات شیشه در هنگام شکسته شدن شیشه، قطعات شیشه فرو نمی‌ریزند و در قاب پنجره باقی می‌مانند و به همین دلیل از امنیت بالایی برخوردار است.

همچنین به این دلیل که امکان برش شیشه وجود ندارد امکان سرقت با بریدن شیشه را از بین می‌برد و امتیاز امنیتی بودن این نوع شیشه را بالا می‌برد.

کاهش دهنده صداهای بیرون:  در شیشه‌های لمینیت به دلیل چسبیدن دو و یا چند لایه شیشه به یکدیگر توسط طلقی مخصوص و یا چسب این نوع شیشه‌ها در صداگیری بسیار موفق‌تر از شیشه‌های تک‌لایه عمل می‌کنند. شیشه‌های لمینیت شده انتخاب مناسبی برای کاهش آلودگی‌های صوتی محسوب می‌شود و بویژه برای ساختمان‌هایی که نزدیک فرودگاه، اتوبان‌ها و مکان‌های پر سر و صدا هستند یک گزینه جدی محسوب می‌شوند.

کاهش دهنده اثرات اشعه UV: هنگام استفاده از شیشه‌های تک جداره، مبلمان، پرده‌ها و فرش‌ها به مرور زمان  دچار رنگ پریدگی و یا تغییر رنگ می‌شوند در حالی که شیشه لمینیت تا ۹۵ درصد از عبور اشعه UV جلوگیری می‌کند و تنها نور مرئی را عبور می‌دهد. بنابراین می‌تواند محافظ خوبی برای اسباب و وسایل خانه محسوب شود.

بالا بودن مقاومت ضربه‌ای: با توجه به استحکام بالای شیشه‌های لمینیت این نوع شیشه‌ها در مکان‌هایی با آب و هوای طوفانی و بارش‌های فراوان و یا رعد و برق می‌توانند محافظ بسیار خوبی برای ساختمان و پنجره باشند.

شیشه عایق صوتی و حرارتی:چه عواملی در عایق بودن صوتی و حرارتی یک شیشه موثر است؟ ضخامت شیشه‌ها، دو یا سه جداره بودن، لمینیت کردن شیشه و یا فاصله  لایه هوا و گاز بین جداره‌‌های شیشه در شیشه‌های دو و سه جداره چه نقشی در عایق کردن شیشه‌ها دارد؟ بهترین شیشه برای عایق حرارتی و انتقال ندادن حرارت بین فضای بیرون و داخل ساختمان چه نوع شیشه‌‌ایست؟ چه شیشه‌ای کمتر صدا را انتقال می‌دهد؟ این‌ها سئوالاتی هستند که برای عایق بودن شیشه یک پنجره مطرح می‌شوند و شرکت چهلستون سعی دارد برای انتخاب یک شیشه مناسب به این سئوالات پاسخ دهد چرا که انتخاب یک پنجره مناسب، یک تصمیم تخصصی و مهم برای ساختمان شماست.

  • پنجره‌های دو و سه جداره عایق‌های صوتی و حرارتی مناسبی محسوب می‌شوند. اما باید در ابتدا بدانید چه شاخص‌هایی در عایق صوتی و حرارتی بودن یک شیشه موثرند:

بلندی صدا بر حسب واحدی به نام دسیبل اندازه گیری می‌شود برای درک بهتر مفهوم دسیبل جدولی از میزان دسیبل و صداهای ملموس برای شما طراحی کردیم تا با این مفهوم بهتر آشنا شوید

دسیبل (db)مثال
۱۰صدای نفس کشیدن
۲۰صدایی که قابلیت ضبط شدن دارد
۳۰صدای یک پچ‌پچه در کتابخانه
۴۰صدای باران کم
۵۰فضای معمولی خانه
۶۰یک مکالمه معمولی
۷۰صدای تلویزیون
۸۰صدای یک قطار دیزلی
۹۰صدای ترافیک شدید یا ماشین‌آلات کارخانه در فاصله یک متری
۱۰۰کارهای ساختمانی
۱۱۰صدای موتورسیکلت
۱۲۰صدای تیک آف یک جت
۱۳۰صدای یک کنسرت راک زنده

بهتر است بدانید که از لحاظ علمی صدا با شدت ۶۰ دسیبل به عنوان صدای مزاحم و با شدت ۹۰ دسیبل مضر برای سیستم شنوایی و با شدت ۱۲۰ دسیبل بالاتر از آستانه تحمل خواهد بود.

اما سئوال اینجاست که چه عواملی باعث کاهش انتقال صدا از طریق شیشه در پنجره خواهد شد؟

-ضخامت شیشه، لمینیت بودن و دو یا چندجداره بودن باعث کاهش انتقال صدا از طریق شیشه خواهد شد. تحقیقات مختلف نشان داده‌اند که شیشه با ویژگی‌های مختلف از ورود سر و صدا تا حد مشخصی جلوگیری می‌کند یکی از این شاخص‌ها Rw یا شاخص عایق صداست که واحد اندازه‌گیری آن دسیبل است. این میزان واحد دسیبلی است که سیستم شیشه اجازه عبور به آن نمی‌دهد بنابراین هر اندازه Rw  بالاتر باشد پنجره نسبت به صوت عایق‌تر است

شیشهشاخص عایق صدا (شدت صدای کاسته شده)بر مبنای دسیبل
۴میلیمتر تک جداره۲۹
۶ میلیمتر تک جداره۳۰
۸ میلیمتر تک جداره۳۱
۱۰ میلیمتر تک جداره۳۲
۱۲ میلیمتر تک جداره۳۳
۸ میلیمتر لمینیت۳۳
۱۰ میلیمتر لمینیت۳۴
۱۲ میلیمتر لمینیت۳۴
شیشه‌های دو جداره:توجه: با توجه به اینکه ضخامت اسپیسر  ۸ الی ۱۴ تنها تا ۱ دسیبل در کاهش انتقال صدا موثر است فضای  اسپیسرها در این جدول بین ۸ الی ۱۴ میلیمتر در نظر گرفته شده است. 
۴میلیمتر + ۴ میلیمتر  دو جداره۲۹
۴میلیمتر+۶ میلیمتر  دو جداره۳۲
۶ میلیمتر+ ۶ میلیمتر  دو جداره۳۱
۴میلیمتر+۸ میلیمتر۳۳
۶میلیمتر+۸ میلیمتر دو جداره۳۶
۸میلیمتر لمینیت.+۶ میل   دو جداره۳۷

شاخص دیگری که می‌تواند معیار مناسبی برای عایق بودن صدا باشد شاخص ضریب انتقال صوت یا STC  است که نشان‌دهنده مقاومت مصالح  در برابر عبور صداست. بنابراین به هر اندازه این ضریب بالاتر باشد صدای کمتری از شیشه عبور خواهد کرد:

شیشهSTC
تک جداره۲۶-۲۹
دوجداره۲۶-۳۲
دوجداره لمینیت۴۸-۵۴

علاوه بر مسئله صوت عایق بودن شیشه نسبت به حرارت هم نکته مهم دیگری است که در شیشه‌های دوجداره  مورد اهمیت است. یکی از شاخص‌های مورد توجه در انتقال حرارت  ضریب انتقال حرارت یا UV است:

ضریب انتقال حرارت U-Value :  این شاخص میزان عبور گرما از یک سازه مشخص به طریق رسانش را  نشان می‌دهد..این شاخص نمایانگر میزان عایق بودن شیشه است. U-Value  برحسب واحد  W/m²*K°  محاسبه می‌شود. هر قدر میزان آن کمتر باشد مقدار گرمای کمتری از پنجره عبور می کند.

نوع شیشهضخامت لایه شیشه (mm)نوع لایه های هواضریب انتقال حرارت (w/m2.k)
شیشه تک جداره۴۵.۹
شیشه تک جداره۶۵.۸
شیشه دو جداره۴ و ۶بدون گاز۳
شیشه دو جداره۴ و ۶گاز بی اثر۲.۹
شیشه سه جداره۴ و ۶ و ۴بدون گاز۲.۲
شیشه سه جداره۴ و ۶ و ۴گاز بی اثر۱.۹

بنابراین به منظور کاهش انتقال حرارت در ساختمان‌ها، شیشه‌های چند جداره که معمولا از دو شیشه که با فاصله هوایی از یکدیگر جدا شده اند، تشکیل یافته اند، بطور گسترده استفاده می‌شود. وجود فاصله هوایی موج  افزایش مقاومت حرارتی در اثر کاهش رسانایی حرارتی می شود، همچنین از تبادل تشعشع بوسیله انعکاس‌های چند گانه جلوگیری می‌کند. در نتیجه، شار حرارتی ایجاد شده در اثر اختلاف دمای محیط داخل و بیرون، کاهش می‌یابد که باعث   کاهش اتلاف انرژی می‌شود.

پیشنهادات:

  • فاصله بین دو شیشه(ضخامت اسپیسر) از ۸ تا ۱۴ میلیمتر تنها ۱ دسیبل در صداگیری موثر است
  • تزریق گاز آرگون درتبادل حرارتی شیشه دوجداره یک دهم (w/m2.k) در کاهش انتقال دما موثر است و در شیشه سه جداره هفت‌دهم (w/m2.k) در مقایسه با شیشه‌هایی که تزریق در آن‌ها صورت نمی‌گیرد موثر است..
  • برای صداگیری بهتر شیشه‌ها می‌بایست ضخامت دو لایه شیشه با هم تفاوت داشته باشد. شیشه‌های دو جداره با یک ضخامت هیچ نقشی در کاستن صدای بیرون و عایق کردن پنجره‌ها نداشته و تنها عایق حرارتی محسوب می‌شوند..
  • پیشنهاد شرکت چهلستون برای داشتن پنجره‌ای عایق در مقابل صدا شیشه دو جداره ۶ + ۸ لمینیت است و اگر قصد دارید هزینه کمتری بکنید و انتخاب مقرون به صرفه‌تری داشته باشید پیشنهاد شرکت چهلستون شیشه دو جداره ۴ و ۶ است.
  • همچنین پیشنهاد شرکت چهلستون برای داشتن پنجره‌ای عایق در برابر گرما و سرمای هوا پنجره سه جداره ۴ و ۶ و ۴ است.